Call for Daguerreobase

Oproep Daguerreotypieën


Het FotoMuseum provincie Antwerpen is op zoek naar daguerreotypieën in Belgische collecties. Sinds november 2012 coördineert het FoMu het Europese fotografische erfgoedproject ‘Daguerreobase’ dat deel uitmaakt van Europeana. Doel van het project is 25.000 beelden van Europese daguerreotypieën mét hun beschrijvingen te verzamelen en samen te brengen in één databank.

Om dit ambitieuze doel te bereiken, vraagt het FoMu ook uw hulp. Daguerreobase is nog steeds op zoek naar daguerreotypieën. Zowel instellingen als particulieren kunnen aan de uitbreiding van deze mooie database meewerken en hun eigen beschrijvingen en reproducties van daguerreotypieën aan deze precieuze Europese collectie toevoegen. Met uw aanvulling levert u een belangrijke bijdrage tot verder onderzoek, de toegevoegde info is eveneens beschikbaar via Europeana.
Daguerreotypie?

De daguerreotypie is het eerste succesvolle fotografische procedé uit de geschiedenis van de fotografie (1839). Elke daguerreotypie is een uniek beeld op een verzilverde koperplaat. In tegenstelling tot fotopapier is een daguerreotypie niet buigzaam en enigszins zwaar. De daguerreotypie is precies, gedetailleerd en scherp, heeft een spiegelend oppervlak en is erg fragiel. Omdat het metalen plaatje erg kwetsbaar is, worden de meeste daguerreotypieën in een speciale cassette of etui gepresenteerd.
Europese samenwerking

Achttien instellingen en privéverzamelaars gespecialiseerd in fotografie uit dertien verschillende Europese landen werken samen en ontwikkelen een gebruiksvriendelijke website met een unieke hoeveelheid informatie omtrent de Europese daguerreotypie, aanverwante objecten en literatuur. In 2014 zal een virtuele daguerreotypietentoonstelling georganiseerd worden op de Europeana.eu website.

Meer informatie vindt u op de website Daguerreobase, download de flyer of contacteer Tamara Berghmans, Curator & Researcher FoMu (tamara.berghmans@fotografie.provant.be).