Exhibition: The Dark Room

De Donkere Kamer
© Thijs Wolzak / Nederlands Fotomuseum

De tentoonstelling De Donkere Kamer in het Nederlands Fotomuseum is de eerste permanente presentatie in Nederland over de Nederlandse fotografiegeschiedenis. Aan de hand van de rijke collectie van het museum wordt ruim 185 jaar fotografie tot leven gewekt. Ontdek hoe de eerste foto’s gemaakt werden, volg het liefdesverhaal van Ed van der Elsken in Parijs en ga mee op jacht met de camera.
Naar een concept van de gerenommeerde tentoonstellingsarchitecten Kossmann.dejong is 250m2 van het museum omgebouwd tot donkere kamer. Door een papier in een ontwikkelbak te leggen, net als vroeger in de donkere kamer, activeert de bezoeker verhalen. In deze 22 verhalen wordt de nog jonge geschiedenis van de fotografie verteld met foto’s, films en muziek. De verhalen zijn ingesproken door fotografen, vrienden, familieleden, kenners en bekende Nederlanders als Hans Dorrestijn en Thom Hoffman.

De Donkere Kamer de revue: van albums tot stereofoto’s, van autochromen tot glasnegatieven, van daguerreotypieën tot digitale fotobestanden. De verhalen worden aangevuld met objecten als camera’s, originele en nieuwe afdrukken en bijzondere attributen van fotografen. In de jaren dat de tentoonstelling te zien is zullen er regelmatig nieuwe ‘parels’ worden toegevoegd uit de schatkamer van museum.Parels uit De Donkere Kamer