Magic Lantern Screening

Magic Lantaren Vertoning
18 & 19 oktober 2014

Magie lumineuse, laterna magica, lanterne de peur, toverlantaarns. In de vorige eeuw hebben miljoenen kinderen er hun hart aan verpand en stoffeerde de volwassenen er hun dromen mee. Die parels van vroege beeldtechniek konden een feeërieke sprookjeswereld of de hel van Dante oproepen, de toeschouwers meevoeren naar exotische landen, historische veldslagen en de wereldwonderen van Moeder Natuur.
Het was een kleine beschavingsramp toen de toverlantaarn rond het eind van de 19de eeuw uit het maatschappelijk leven verdween.
De Laterna Magica Galantee Show (Galantee Show betekent zoveel als ‘fijne voorstelling’) is erin geslaagd de klok terug te draaien en een vertoning te brengen die een hedendaags publiek nog kan verbazen.
Het initiatief kreeg vorm onder impuls van de heer Herman Bollaert die vond dat zijn unieke verzameling toverlantaarnmateriaal niet langer in de kast mocht blijven liggen.
Hij wil laten zien wat een ongelooflijke dynamiek van deze kunstvorm uitgaat.
Bij de voorstelling wordt gebruik gemaakt van authentiek materiaal: een drievoudige lantaarn uit de tijd en originele handgeschilderde platen, door de jaren heen bij elkaar verzameld.
Het spektakel wordt tijdens de voorstelling bekommentarieerd en door live muziek begeleid.
De show bestaat sedert 1988 met een tiental optredens in België, meerdere optredens in Duitsland, Nederland en Frankrijk en ook in Londen, Lissabon, Washington, Turijn.

Voor meer info, zie: http://www.zebrastraat.be/cultuur.html