Taiyo Onorato & Nico Krebs - Light of Other Days Exhibition

Tentoonstelling Taiyo Onorato & Nico Krebs - Light of Other Days
8 juni - 22 augustus 2012

© FOAM

Het Zwitserse duo Taiyo Onorato & Nico Krebs (Zwitserland, 1979) wordt door velen gezien als één van de grootste beloftes binnen de hedendaagse fotografie. Sinds 2003 werkt het tweetal samen aan uiteenlopende projecten op het snijvlak van fotografie, beeldhouw- en installatiekunst. Met hun werk leveren ze intelligent maar vaak ook ironisch commentaar op de fotografiegeschiedenis, op de aard van een foto, op de werking van camera's en de rol van de fotograaf. Weinig blijft onaangeraakt in hun complexe, maar tegelijkertijd uiterst toegankelijke werk waarin realiteit botst met fictie en humor samenvalt met ernst. Gedurende de zomermaanden organiseert Foam als eerste museum in Nederland een tentoonstelling van Onorato & Krebs, bestaande uit een unieke presentatie van nieuw werk en objecten uit voorgaande projecten.

Tayio Onorato en Nico Krebs leerden elkaar kennen tijdens hun studie aan de Zürcher Hochschule der Künste (Universiteit van Zurich). Hun oeuvre wordt gekenmerkt door hun spel met het tweedimensionale karakter van fotografie. Net als beeldhouwers bouwen ze hun foto's zorgvuldig op en boetseren het totdat het eindresultaat perfect is. Dat gaat niet zelden gepaard met een subtiel gevoel voor humor. Deze speelse houding kwam tot ontwikkeling tijdens hun studie, als reactie op de invloedrijke maar strikte en rigide documentaire stijl van de Düsseldorfer Schule.

De tentoonstelling Light of Other Days bestaat uit zowel ruimtelijk als tweedimensionaal werk. Het hoofdbestanddeel wordt gevormd door tientallen foto's die zijn ontstaan door een vel papier met een lichtgevoelige emulsie direct in een camera te plaatsen. Het binnenvallende licht valt zo niet op een filmnegatief maar op het papier, wat direct een beeld oplevert. Manipulatie lijkt zo onmogelijk, wat het beeld een waarheidsgetrouwe weergave van de omgeving moet zijn. Maar feit en fictie zijn bij Onorato & Krebs zelden eenduidig. Refererend aan camera obscura's en fotogrammen creëren zij een geheel eigen universum waarbij object en representatie op gespannen voet met elkaar staan.

Onorato & Krebs experimenteren niet alleen met fotografische processen, maar ook met de camera zelf. Kan uiteindelijk niet alles als camera fungeren? De titel As Long As It Photographs It Must Be A Camera is daarbij veelzeggend. Voor dit project werkten zij met zelf in elkaar geknutselde camera's. Deze 'Do it yourself'-camera's worden als autonome sculpturen in de ruimte gepresenteerd. Zo werd een schildpad omgebouwd tot camera (slow-photography?), maar ook een stapel boeken over de geschiedenis van de fotografie, alsof we altijd kijken door de ogen van voorgangers.

In veel van hun projecten geven Onorato & Krebs blijk van hun grote kennis van de fotografie en fotografiegeschiedenis. Hun grote doorbraak kwam na publicatie van het boek The Great Unreal (2009) waarin zij speelden met de vermenging van het cliché van het grote Amerikaanse landschap en de manier waarop talloze fotografen dit landschap in beeld hebben gebracht. Ook Onorato & Krebs gingen op de welhaast verplichte 'American road trip' , maar eindigden met een even intelligent als absurdistisch commentaar op feit en fictie binnen de fotografie.

Onorato & Krebs hebben sinds hun afstuderen op diverse plekken geëxposeerd, waaronder in de Kunsthalle Mainz in 2011, Museum im Bellpark in Kriens in 2010, Kunsthaus Aargau in Aurau in 2009 , en PS1 MoMA in New York in 2006. Ook zijn ze onderdeel geweest van groepstentoonstellingen in PhotoIreland Dublin en de Bundeskunsthalle in Bonn in 2011, Fotohof Salzburg, de Kunsthalle Munchen en de Kunstraum Düsseldorf in 2010, en Fotomuseum Winterthur in 2009. Hun werk maakt deel uit van diverse collecties in Zwitserland, waaronder het Fotomuseum Winterthur.

In Foam Magazine #31 Ref. wordt een portfolio van het duo gepubliceerd. Onorato & Krebs wonen en werken in Zürich en Berlijn.

Light of Other Days van Onorato & Krebs is van 8 juni t/m 22 augustus 2012 te zien in Foam. Open dagelijks van 10.00 -18 uur, do/vr van 10.00 - 21.00 uur. Entree: € 8,50

Foam
Keizersgracht 609 1017 DS Amsterdam
+ 31 20 5516500 www.foam.org